Article: Flanders Fashion Institute # Back to school

 

SNACK: BACK TO SCHOOL #I: LUCIE, STUDENT MODE AAN HET SASK

  • Submitted on: 17/09/2014 05:43

SNACK: BACK TO SCHOOL #I: Lucie, student Mode aan het Sask

In onze Back to school-reeks ondervragen we een aantal modestudenten over hun opleiding, passie voor mode en dromen.

Lucie (45) zit in haar derde jaar Mode in deStedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas, een avondopleiding:

Welke opleiding heb je hiervoor gevolgd?
Na de HAVO in Nederland heb ik kunsthumaniora gevolgd in Sint-Niklaas. Vervolgens schreef ik me in voor de opleiding beeldhouwen op de academie in Gent, maar daar ben ik na het eerste jaar mee gestopt. Vervolgens studeerde ik psychologie en heb ik tien jaar gewerkt als intercedent in de interim sector. Vijf jaar geleden stopte ik met werken om mijn man en zijn bedrijf te ondersteunen. De artistieke rode draad is altijd door mijn leven blijven lopen, weliswaar niet altijd even duidelijk aanwezig.

Waarom koos je voor deze opleiding?Twee jaar geleden besloot ik om opnieuw actief iets te doen in de kunst, en koos voor de opleiding Mode in Sint-Niklaas, nu zit ik in het derde jaar. Ik koos deze opleiding omdat ze deeltijds is, je kunt zelf, naast de verplichte 10 lesuren per week, bepalen hoeveel tijd je erin steekt, en dat is erg handig met een gezin en echtgenoot die in het buitenland werkt.

Hoe verliep de inschrijving?

Een ingangsexamen was niet nodig, in het eerste jaar ontdek je zelf of deze opleiding iets voor jou is. Ik ging er redelijk blanco in, had ervaring met schilderen, tekenen en beeldhouwen, maar wist niet dat ik zo gebeten zou worden door de mode! Ik ben er elke dag mee bezig, zelfs in de vakantie zit ik niet stil. Het is geen hobby meer te noemen; het is een uit de hand gelopen obsessie! Er is veel veranderd sinds ik deze opleiding volg, of liever, het heeft mij veranderd. Een vriendin zei mij vorig jaar: "ben je daar nu zo oud voor geworden, om je te laten opjagen in een opleiding vol deadlines", zij begreep het niet, dat is duidelijk. Voor mij speelt leeftijd geen rol, ik kijk uit naar een toekomst in de mode.

Hoelang duurt de gekozen opleiding?

De opleiding duurt vier jaar, erna kan je nog twee specialisatiejaren doen. 

Wat voor soort vakken krijg je er?

Ik koos deze opleiding ook omdat de nadruk op het artistieke ligt, daarmee bedoel ik dat je veel tekent, we krijgen om de week een avond modeltekenen. Nu, in het derde jaar, krijgen we ook kunstgeschiedenis. De overige uren ben je aan het werk in het atelier, met tekenen in je ontwerpboek, met patronen tekenen en kleding maken,... We worden begeleid door drie leraressen die in de mode werkzaam zijn en hun enthousiasme met ons delen.

Welke professioneel pad wens jij in te slaan na de opleiding?

Na deze opleiding ben je modeontwerper, met je eigen collecties of werk je voor een gevestigde naam in de modewereld. Of liever: je wordt er zelf één. Ik ga voor dat laatste, want voor mij is later al begonnen!