21.06.2016 GESCHREVEN DOOR BABS GABRIEL

Press article Belmodo: Bellen met onze SASK-winnares

 

De 47-jarige Lucie Loete besloot enkele jaren geleden een opleiding mode te volgen aan het SASK. Dit jaar won ze met haar collectie onze ‘Certificate of Amazingness’.

Lucie stopte enkele jaren geleden met werken en besloot toen om de modeopleiding aan het SASK te gaan volgen, uit interesse. Heel gauw ontdekte ze dat ze er echt voor gepassioneerd was en dat is ze nog steeds.

 

Je hebt eerst psychologie gestudeerd. Vanwaar die omschakeling naar mode?

“Ik heb altijd al in het creatieve gezeten. Voordat ik psychologie studeerde, heb ik op de kunstacademie in Gent beeldhouwen gedaan, maar ik was nog jong en dacht: hier ga ik echt mijn brood niet mee kunnen verdienen. Daarom heb ik een praktische studie gekozen die ik ook heel leuk vond. Uiteindelijk heb ik ruim 10 jaar als recruiter gewerkt en dat viel heel goed mee.

Met het ouder worden ben ik dan toch weer terug naar het creatieve gegaan en mode is iets wat mij altijd gefascineerd heeft. Mijn moeder had vroeger, toen ik nog kind was, een kledingwinkel en dan gingen we samen naar beurzen in Amsterdam. Ik kwam er dus als kind ook al mee in aanraking.”

 

Vanwaar de keuze om een deeltijdse opleiding te volgen aan het SASK?

“Omwille van mijn leeftijd kom ik niet meer in aanmerking voor een voltijdse opleiding. Dat heeft te maken met de gedachte dat je niet meer zo makkelijk dingen aanleert op een bepaalde leeftijd. Ik denk dat het gewoon een kwestie van karakter is en niet zozeer van leeftijd.

Ik heb heel mijn leven allerlei nieuwe dingen aangeleerd, uit interesse, nieuwsgierigheid. Ik wilde dit jaar bijvoorbeeld heel veel rond prints werken, dus dan vond ik dat ik ook met Illustrator en Photoshop moest kunnen werken. Ik heb de boeken gekocht en ben er gewoon aan begonnen. Dat ligt nu eenmaal in mijn karakter. Een deeltijdse opleiding is sowieso ook makkelijk te combineren met een gezinsleven.”

 

Zijn er dingen die je wil meegeven aan nieuwe studenten bij SASK? Dingen die je graag op voorhand had geweten?

“Ik vind het juist goed dat je sommige dingen niet op voorhand weet. Het is wel leuk om die dingen te ontdekken en ik denk dat iedereen ook zijn eigen wegdaarin moet vinden. Je leert nieuwe dingen, maar je leert vooral ook dingenover jezelf. Doordat de studenten allemaal een verschillende voorgeschiedenis hebben, leren we ook veel van elkaar. Als ik op voorhand al ga zeggen waar je op moet letten, dan stuur ik de mensen te veel in 1 richting.

Ik kan wel meegeven dat de opleiding heel intensief is, maar als je het heel graag wil, dan vormt dat geen probleem. Ik heb zelf een aangeboren ziekte, waardoor ik heel veel last heb van mijn spieren en gewrichten. Ik dacht altijd dat ik me nooit zou kunnen inzetten voor iets zwaars, maar ik heb nu ontdekt dat het niet uitmaakt wat je beperkingen zijn, als je iets echt leuk vindt. Die beperkingen zijn er eigenlijk niet.”

 

Zijn er volgens jou dingen die ontbreken in de opleiding?

“Ook daarin verschilt iedereen. De opleiding heeft eigenlijk geen strak lesprogramma. Ik ga nu een vijfde jaar doen, omdat er op het einde van het vierde jaar nog enkele dingen zijn die ik nog niet heb onderzocht of geleerd of waarin ik mezelf nog kan verbeteren, zoals presentaties geven. Maar er zijn ook mensen van het derde jaar die dat wel al hebben gedaan en er wel goed in zijn.

Dat is ook een beetje de kracht van de opleiding aan het SASK: het is een heel persoonlijke opleiding. Er wordt echt gekeken naar de behoeftes en mogelijkheden van elke student en op basis daarvan doen de leerkrachten suggesties. In die zin is het wel handig dat er geen vast programma is. Het is natuurlijk niet zo dat je mag doen wat je wil. Op het einde van het jaar moet de collectie klaar zijn voor de show en moet er nagedacht zijn over een presentatie.”

 

Wat is het belangrijkste wat je hebt bijgeleerd?

“Het omzetten van ideeën in je hoofd naar concrete dingen. Zonder deze opleiding had ik dat nooit gekund en dan was het bij ideeën en gedachten gebleven. Nu heb ik geleerd om alles te bundelen en te organiseren tot een collectie. Dat vind ik ook het toffe aan collecties maken: je kan er zoveel van jezelf insteken. In de opleiding leren we stap voor stap hoe je dat doet en dat is het mooiste wat ik geleerd heb.”

 

Als vierdejaars mocht je dit jaar de meeste kledingstukken showen tijdens de academieshow. Waar haalde je de inspiratie voor je collectie ‘Unbeschreiblich Weiblich’?

“Ik probeer altijd mijn inspiratie heel dicht bij mezelf te houden. Ik heb natuurlijk al een hele voorgeschiedenis, omdat ik al wat ouder ben, maar ik denk dat iedereen het wel kan. Ik vind dat je het meest geïnspireerd raakt door iets wat heel dicht bij jou staat.

Deze collectie gaat over de jaren ’80, de new romantics, omdat ik in die tijd in mijn puberteit zat en mezelf ontdekte. Het mooie van kunst is dat je er meer kan insteken dan alleen maar een praktisch object. Je kan er je gevoelens of een boodschap in kwijt.”

 

Welk kledingstuk uit je collectie was het moeilijkst om te maken?

“Wij maken sowieso al onze prototypes zelf en aangezien ik nog geen ervaring had met naaien, moest ik het allemaal al doende leren. Eigenlijk vind ik niets moeilijk, al zijn sommige dingen wel een uitdaging. De trenchcoat was het meest arbeidsintensief, omdat ik die zelf heb bedrukt met zeefdruk. Dat bracht veel werk en gepuzzel met zich mee, maar het was tegelijkertijd heel uitdagend om te doen.”

 

Welk kledingstuk is je favoriet uit je collectie?

“Het pak met de print. De prints heb ik trouwens zelf ontwikkeld, al ben ik wel vertrokken vanuit de typische jaren ’80-print, omdat ik het gevoel uit die jaren wilde overbrengen. Mijn leren stukken, zoals het gele jurkje met plissé, vind ik ook wel heel tof. Die zou ik zelf ook dragen.”

 

Je hebt nu een heel jaar lang aan je collectie gewerkt. Is er een evolutie zichtbaar vanaf het eerste stuk?

“Zeker. Er zijn zelfs wat stukken weggelaten. Wanneer je naar de laatste stukken toegaat, zie je dat er een zodanige evolutie is geweest dat de eerste stukken er niet meer zo in passen. Dan ben ik gewoon opnieuw beginnen ontwerpen.”

 

Ben je trouw gebleven aan je oorspronkelijk idee of stond er iets helemaal anders op de catwalk?

“Het allereerste ontwerp was de trenchcoat. Die was in het begin veel theatraler, met veel hogere schouders, waarna ik die een beetje heb gedownsized. Die aanpassingen gebeuren al in het ontwerpproces, voordat het kledingstuk helemaal is afgewerkt. Je maakt eerst alles in baalkatoen en dan zie je al hoe het er gaat uitzien.”

 

Hoe zwaar was het om de collectie te ontwerpen? Heeft het een effect gehad op je gezinsleven?

“Nee, daar heb ik geen problemen mee gehad. Ik werk niet meer, dus overdag kan ik in mijn atelier werken. Mijn zoon gaat overdag naar zijn werk, dus dan heb ik het rijk voor mezelf. Ik ga ook gewoon om half 9 naar mijn werk, zeg ik altijd.”

 Je hebt dit jaar ook de Belmodo Award gewonnen bij de academieshow. Onze BelmodoAstrid was vooral onder de indruk van je accessoires. Vind jij ook dat de accessoires de outfit maken?

“Het is wel zo dat de juiste accessoires de outfits wel echt jaren ’80 maakten. Ik vind accessoires sowieso heel belangrijk bij een collectie. Zonder accessoires zou de collectie niet compleet zijn.”

 

Je gaat nog een vijfde jaar doen aan het SASK, maar daarna ben je afgestudeerd. Ga je dan aan de slag met je modediploma of is het voor jou eerder een hobby?

“Het is eigenlijk al lang geen hobby meer, eerder een obsessie. Ik wil dat vijfde jaar nog doen, omdat ik nog een sterkere collectie wil maken, om daaruit kledingstukken te kiezen om in productie te nemen. Het is dus wel de bedoeling dat je binnen enkele jaren een stuk van mijn label in de winkel kan kopen.”

Wij zijn er alvast van overtuigd dat we nog veel gaan horen van deze straffe madam!